Υλικά

230 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη

1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

1/2 + 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

70 γρ. ζάχαρη λευκή

70 γρ. + 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή κρυσταλλική

120 γρ. Flora Soft με έξτρα βούτυρο, λιωμένο

2 αυγά

400 γρ. μήλα, καθαρισμένα (διαλέξτε νόστιμα μήλα, παίζει ρόλο. Εγώ έβαλα πράσινα golden delicious) Βάρος πριν το καθάρισμα περίπου 470 γρ.

λίγες ακόμα φέτες μήλου, λεπτές (προαιρετικά για διακόσμηση)

1 κουτ. σούπας μαρμελάδα ανοιχτόχρωμη, πχ βερίκοκο, ροδάκινο κλπ (προαιρετικά)

 

Για τη σάλτσα αλμυρής καραμέλας

100 γρ. ζάχαρη λευκή

40 γρ. Flora Soft με έξτρα βούτυρο

60 ml κρέμα γάλακτος πλήρης, ζεσταμένη ελαφρώς στον φούρνο μικροκυμάτων

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

 

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160C στον αέρα (180C αντιστάσεις). Λαδώνουμε ελαφρά ένα τετράγωνο ταψάκι (21x21cm) και το στρώνουμε με λαδόκολλα ώστε να εξέχουν δυο απέναντι πλευρές.

2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, το τζίντζερ, τη 1/2 κ.γ. κανέλα και το αλάτι.

3. Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ, χτυπάμε το λιωμένο Flora Soft με έξτρα βούτυρο με τα 70γρ λευκής και τα 70γρ καστανής ζάχαρης. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε ξανά να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε στην άκρη.

4.Ψιλοκόβουμε τα μήλα και προσθέτουμε τις 2 κ.σ. καστανής ζάχαρης και τη 1/2 κ.γ. κανέλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά να καλυφθούν τα μήλα.

5. Ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι στο μπολ με το μείγμα αυγών. Διπλώνουμε με μαρίζ ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να μην φαίνεται αλεύρι. Δεν το παρακάνουμε. Η ζύμη θα είναι αρκετά πηχτή. Προσθέτουμε τα μήλα στη ζύμη. Διπλώνουμε με τη μαρίζ να ενσωματωθούν.

6. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και στρώνουμε την επιφάνεια. Αν θέλουμε στολίζουμε με λίγες λεπτές φέτες μήλου (δεν το καλύπτουμε όλο, θέλουμε να ξεροψηθεί πάνω). Ψήνουμε για 50 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από τη μέση του κέικ. Αφήνουμε για 5 λεπτά και ξεφορμάρουμε. Ζεσταίνουμε λίγο τη μαρμελάδα και αλείφουμε την επιφάνεια του κέικ να γυαλίσει.

7. Για την σάλτσα αλμυρής καραμέλας: Βάζουμε τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι στο μάτι της κουζίνας και το ανάβουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (εμένα ήταν στο 6.5 από 9). Αφήνουμε να ζεσταθεί χωρίς να ανακατεύουμε. Όταν αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη στις άκρες (θα δούμε να υγροποιείται ένα στεφάνι γύρω γύρω) μπορούμε να ανακατέψουμε λίγο λίγο στο κέντρο με ξύλινη κουτάλα.

8. Μόλις λιώσει όλη η ζάχαρη και δεν βλέπουμε πια κόκκους (περίπου 7 λεπτά από την ώρα που ανοίγουμε το μάτι), αμέσως ρίχνουμε το Flora Soft με έξτρα βούτυρο. Προσέχουμε πολύ γιατί το μείγμα θα αφρίσει. Ανακατεύουμε γρήγορα και συνεχόμενα κοιτώντας το μείγμα. Μόλις λιώσει όλο το Flora αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος πολύ προσεχτικά. Η σάλτσα θα αφρίσει πολύ και θα καίει τρελά οπότε προσέχουμε και ανακατεύουμε γρήγορα φυσώντας το μείγμα. Αυτό θα συνεχίσει λίγο να βράζει και εκτός φωτιάς πριν «καθίσει» και γίνει ομοιόμορφη η σάλτσα. Προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε, και μεταφέρουμε τη ζεστή σάλτσα σε ένα γυάλινο βαζάκι. Την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

9. Σερβίρουμε το κέικ ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου περιχύνοντάς το με σάλτσα καραμέλας.

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ ΥΛΙΚΩΝ TIMER ΣΥΝΤΑΓΩΝ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Έχουμε έτοιμα και ζυγισμένα όλα τα υλικά δίπλα μας.

Χρησιμοποιούμε κατσαρολάκι ανοιχτόχρωμο για να βλέπουμε τους κόκκους ζάχαρης.

Δεν αφήνουμε από τα μάτια μας το κατσαρολάκι.

Όταν αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη παρακολουθούμε από κοντά για να δούμε τι γίνεται με τους κόκκους.

 

Όταν εξαφανιστούν οι κόκκοι κινούμαστε γρήγορα γιατί αν αφήσουμε λίγο παραπάνω τη ζάχαρη θα σκουρύνει και θα πικρίσει.