Υλικά

Για τα ταρτάκια

180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

15 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη (στον λεπτό τρίφτη)

1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

90 γρ. Flora Soft με βούτυρο

2 κουτ. σούπας νερό κρύο

 

Για το τσάτνεϊ αχλαδιού

300 γρ. αχλάδια, λίγο άγουρα, καθαρισμένα, ψιλοκομμένα (περίπου 2-3 αχλάδια, ζυγισμένα μετά το καθάρισμα)

50 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (περίπου μισό μέτριο κρεμμύδι, ζυγισμένο μετά το καθάρισμα)

40 γρ. (περίπου 4 κοσ.) σταφίδα σουλτανίνα

60 γρ. (περίπου 4 κουτ. σούπας) ζάχαρη

30 ml (2 κουτ. Σούπας) ξύδι λευκό

1/4 κουτ. γλυκού κανέλα

1/4 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη

1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη

 

Για τη συναρμολόγηση

λίγη κεφαλογραβιέρα, κομμένη σε σχηματάκια

λίγο μπλε τυρί, θρυμματισμένο

Εκτέλεση

Για τα ταρτάκια

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, την κεφαλογραβιέρα και το αλάτι. Προσθέτουμε το Flora Soft με βούτυρο και με το ειδικό εργαλείο «κόβουμε» το μείγμα μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα. Εναλλακτικά το τρίβουμε με τις άκρες των δαχτύλων προσέχοντας να μην μείνουν μεγάλα κομμάτια Flora Soft με βούτυρο. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό (μπορεί να μη χρειαστεί όλο) και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Όταν νιώσουμε ότι το μείγμα αρχίζει και κολλάει (δεν θα φαίνεται πολύ η διαφορά, απλά θα αλλάξει κάπως η αίσθηση στο πιρούνι) βάζουμε τα χέρια και πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα.
  2. Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη (να γίνει λεπτή αλλά όχι τόσο λεπτή όσο το φύλλο για πίτα) και κόβουμε 12 δισκάκια με ένα κουπ πατ ή ποτήρι. Εγώ βρήκα ένα ποτηράκι από frozen yoghurt που είχα κρατήσει (γιατί «κάπου μπορεί να χρειαστεί»!) με σχεδιάκι στο χείλος. Η διάμετρος του ποτηριού να είναι περίπου ίδια ή ελάχιστα μεγαλύτερη από τη διάμετρο των θηκών μιας φόρμας για μάφινς, μιας και εκεί μέσα θα ψηθούν οι βάσεις των ταρτών. Στρώνουμε τα δισκάκια ζύμης στις θήκες. Οι άκρες δεν θα φτάνουν μέχρι πάνω, τις θέλουμε κοντές. (Αν σας περισσέψει ζύμη δείτε τη σημείωση κάτω). Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα να «ξεκουραστεί» η ζύμη.
  3. Βάζουμε πάνω στα δισκάκια ζύμης παλιά ξερά φασόλια για να μη φουσκώσουν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C στον αέρα (200C αντιστάσεις) για περίπου 10-12 λεπτά. Ξεφορμάρουμε και ακουμπάμε σε σχάρα να κρυώσουν.

 

Για το τσάτνεϊ

  1. Ζεσταίνουμε το αχλάδι, το κρεμμύδι, τη σουλτανίνα, τη ζάχαρη, το ξύδι, την κανέλα, το τζίντζερ και το μπαχάρι σε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση.
  2. Χαμηλώνουμε τελείως, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε για 45 περίπου λεπτά να μαλακώσει το αχλάδι και να γίνει η υφή περίπου σαν μαρμελάδα, αλλά χωρίς ζουμιά.
  3. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσουμε. Ιδανικά φτιάχνουμε το τσάτνεϊ λίγες μέρες πριν για να ωριμάσει και να δέσουν οι γεύσεις.

 

Για τη συναρμολόγηση

  1. Βάζουμε περίπου 2 κουταλιές γλυκού τσάτνεϊ σε κάθε βάση τάρτας.
  2. Πάνω στο τσάτνεϊ τοποθετούμε λίγο τυρί, είτε κομματάκια κεφαλογραβιέρας, είτε θρυμματιστό μπλέ τυρί. 
  3. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ ΥΛΙΚΩΝ TIMER ΣΥΝΤΑΓΩΝ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ