Υλικά

200 γρ. Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο
210 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
760 γρ. αλεύρι μαλακό
100 ml γάλα
3 αυγά και 2 κρόκοι
1 ½ κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. μαγειρική σόδα
¼ κουτ. γλυκού αλάτι
4 κάψουλες βανιλίνη
1 πορτοκάλι
1 λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Αφήνουμε το  Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο να έρθει σε θερμοκρασία  περιβάλλοντος για 30 λεπτά και χτυπάμε στο μίξερ για 3-4 λεπτά να αφρατέψει.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και 1 κουταλάκι ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι.
  3. Προσθέτουμε στο μίγμα ένα-ένα τα αυγά (θα χρησιμοποιήσουμε 3 αυγά και 1 κρόκο).
  4. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα μαζί με 1 φλούδα από το πορτοκάλι και το λεμόνι. Το αφήνουμε να ζεσταθεί και προσθέτουμε τις κάψουλες βανιλίνης, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.
  5. Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και το γάλα και σταδιακά ενσωματώνουμε το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια αφράτη ζύμη, η οποία θα κολλάει ελαφρά στα τοιχώματα.
  6. Σταματάμε το χτύπημα και αφήνουμε την ζύμη 10 λεπτά στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC και καλύπτουμε έναν μεγάλο δίσκο ψησίματος με αντικολλητικό χαρτί.
  8. Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε. Για κουλουράκια σε μέτριο μέγεθος η ζύμη θα πρέπει να έχει βάρος  περίπου 20 γραμμάρια.
  9. Χτυπάμε τον κρόκο με 1 κουταλιά της σούπας νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια και τα ψήνουμε περίπου για 20 λεπτά στους 170οC.
  10. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
  11. Αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν καλά και τα αποθηκεύουμε σε κουτί που κλείνει ερμητικά.

Θα βρείτε τη συνταγή από τη food blogger Εύα Μονοχάρη εδώ.

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ ΥΛΙΚΩΝ TIMER ΣΥΝΤΑΓΩΝ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

- Δεν ζυμώνετε για πολλή ώρα τη ζύμη. Η ζύμη πρέπει να κολλάει ελαφρά στα τοιχώματα, μόλις ξεκουραστεί δεν θα κολλάει καθόλου στα χέρια Μην παρασυρθείτε και προσθέσετε επιπλέον αλεύρι, γιατί τα κουλουράκια θα γίνουν σκληρά και καθόλου αφράτα.
- Μπορείτε αντί για σόδα να χρησιμοποιήσετε μισό κουταλάκι του γλυκού αμμωνία.
- Μπορείτε να προσθέσετε μαστίχα και μαχλέπι.
- Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα γάλακτος με χυμό πορτοκαλιού και 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ.