Υλικά

Για το κέικ
225 γρ. αλεύρι μαλακό
130 γρ. Flora Soft με βούτυρο
100 γρ. μαλακή καστανή ζάχαρη
140 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. άγλυκο κακάο
2 μεγάλα αυγά
225 ml βραστό νερό
½ στικ φυσική βανίλια
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
¼ κουτ. γλυκού αλάτι
20 ml κιρς

Για τη γέμιση
300 ml κρέμα γάλακτος
150 γρ. μασκαρπόνε
½ στικ φυσική βανίλια
45 γρ. ζάχαρη άχνη

Για τη σοκολατένια επικάλυψη
80 γρ. κουβερτούρα
70 ml κρέμα γάλακτος
15 γρ. Flora Soft με βούτυρο

Για τα κεράσια
200 γρ. κεράσια
65 ml κιρς
40 γρ. ζάχαρη

Για το σερβίρισμα
Τριμμένη κουβερτούρα
Ζάχαρη άχνη
Κεράσια

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε τα κεράσια: Κόβουμε τα κεράσια στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι αλλά δεν το πετάμε. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα κεράσια, το κιρς και τη ζάχαρη τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε τα κεράσια να κρυώσουν καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
  2. Ετοιμάζουμε την κρέμα γέμισης: Τοποθέτουμε την κρέμα γάλακτος σε μεταλλικό κάδο και την αφήνουμε 20 λεπτά στην κατάψυξη. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε αφράτη σαντιγί και ενσωματώνουμε το μασκαρπόνε, τη βανίλια και την άχνη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
  3. Ετοιμάζουμε το κέικ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC. Ανακατεύουμε το ζεστό νερό με την μαλακή καστανή ζάχαρη, το Flora Soft με βούτυρο, τη βανίλια, το κιρς  και το κακάο μέχρι να γίνουν ένα μίγμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι το μπέικιν πάουντερ, την σόδα και το αλάτι.
  4. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά με την κρυσταλλική ζάχαρη και χτυπάμε να αφρατέψουν καλά. Χαμηλώνουμε στο ελάχιστο την ταχύτητα και ξεκινάμε να προσθέτουμε εναλλάξ στον κάδο το σοκολατένιο μίγμα και το κοσκινισμένο αλεύρι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  5. Μεταφέρουμε σε ανοιγόμενη φόρμα 18-20 εκατοστών, όπου έχουμε καλύψει τον πάτο της με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 40 λεπτά στους 175οC. Μόλις ψηθεί το κέικ, ξεφορμάρουμε και τ’ αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  6. Ετοιμάζουμε τη σοκολατένια επικάλυψη: Σ΄ενα κατσαρολάκι ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τη ζεσταίνουμε μέχρι να πάρει μια βράση. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με το Flora Soft με βούτυρο, περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γυαλίσει. Την κρατάμε ρευστή μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε. 
  7. Η συναρμολόγηση της black forest: Κόβουμε σε 3 ισόποσα παντεσπάνια και ξεκινάμε να «χτίζουμε» την black forest. Τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι σ΄ενα δίσκο σερβιρίσματος και το σιροπιάζουμε επαρκώς με το σιρόπι των κερασιών που ετοιμάσαμε νωρίτερα.
  8. Απλώνουμε την κρέμα τυριού, περίπου τη μισή ποσότητα και τη μισή ποσότητα από τα κεράσια. Από πάνω τοποθετούμε το επόμενο παντεσπάνι, το σιροπιάζουμε και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα και τα κεράσια.
  9. Τέλος τοποθετούμε το τελευταίο παντεσπάνι, σιροπιάζουμε και με μια σπάτουλα μαζεύουμε όση κρέμα εξέχει απλώνοντάς την σε όλο το κέικ, αυτή τη διαδικασία την εφαρμόζουμε με σπάτουλα μεταλλική ή μαχαίρι επάλειψης.
  10. Περιχύνουμε την επιφάνεια του κέικ με τη λιωμένη σοκολάτα, την οποία αφήνουμε να «τρέξει» ώστε να διακοσμήσει το κέικ. Διατηρούμε την black forest στο ψυγείο.
  11. Τέλος, πριν σερβίρουμε το κέικ ακουμπάμε στην επιφάνεια φρέσκα, ολόκληρα κεράσια, πασπαλίζουμε με τις φλύδες σοκολάτας και ζάχαρη άχνη. 

Θα βρείτε τη συνταγή από τη food blogger Εύα Μονοχάρη εδώ.

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ ΥΛΙΚΩΝ TIMER ΣΥΝΤΑΓΩΝ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Αφήστε την black forest 3-4 ώρες πριν τη σερβίρετε για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.
Το κέικ και τα κεράσια μπορείτε να τα προετοιμάσετε μια ημέρα νωρίτερα.
Αν δεν έχετε κιρς, χρησιμοποιήστε λικέρ αμαρέτο ή λικέρ κεράσι.