Υλικά

Υλικά για την πορτοκαλόπιτα:

2 πορτοκάλια

450 γρ. φύλλο κρούστας

250 γρ. Flora Soft με extra βούτυρο

250 γρ. ζάχαρη

225 γρ. πλήρες γιαούρτι στραγγιστό

1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

4 αυγά

2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

 

Υλικά για το σιρόπι:

650 γρ. ζάχαρη

450 ml νερό

200 ml χυμό πορτοκαλιού (2 πορτοκάλια)

1 κανέλα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με την προετοιμασία του φύλλου κρούστας και του σιροπιού για την πορτοκαλόπιτα.

 

Σε μία μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε τα υλικά για το σιρόπι και μόλις βράσουν για λίγα λεπτά και δέσει ελαφρά, ελέγχουμε αν έχει διαλυθεί η ζάχαρη και μετά το αφαιρούμε από την εστία και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

 

Σε μία άλλη κατσαρόλα προσθέτουμε 2 πορτοκάλια, τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε για 1 ώρα για να ξεπικρίσουν.

 

Παράλληλα απλώνουμε σε ταψιά τα φύλλα κρούστας για να ξεραθούν. Θα χρειαστούν κοντά στη 1 ώρα. Εναλλακτικά μπορούμε να τα βάλουμε για 20 λεπτά στον φούρνο στους 50°C στον αέρα.

 

Μόλις ξεραθούν τα φύλλα τα σπάμε σε μικρά κομμάτια μέσα σε ένα σκεύος.

 

Μετά τη μία ώρα σουρώνουμε τα πορτοκάλια και τα βάζουμε σε κρύο νερό για να κρυώσουν.

 

Μόλις κρυώσουν καθαρίζουμε τα κοτσάνια τους, τα κόβουμε στα 8, αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια και τα πολλά υγρά και τα τοποθετούμε στον κόφτη του μίξερ.

 

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το εκχύλισμα βανίλιας, τα αυγά, το Flora Soft με extra βούτυρο λιωμένο και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε μία λεία και ομοιόμορφη κρέμα.

 

Αδειάζουμε την κρέμα αυτή σε ένα μεγάλο σκεύος και προσθέτουμε σε δόσεις τα κομμάτια από το φύλλο κρούστας ανακατεύοντας συνεχώς για να ενσωματωθούν σωστά.

 

Αλείφουμε ένα σκεύος 20x30 εκατοστών με λίγο  Flora Soft με extra βούτυρο και αδειάζουμε μέσα του το μείγμα για την πορτοκαλόπιτα.

 

Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

 

Αφαιρούμε την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο και την σιροπιάζουμε αμέσως ζεστή με το κρύο σιρόπι.

 

Περιμένουμε 10-15 λεπτά να τραβήξει η πορτοκαλόπιτα όλο το σιρόπι και την αφήνουμε τα κρυώσει τελείως πριν την κόψουμε.

 

Σερβίρουμε την πορτοκαλόπιτα σκέτη ή με παγωτό της αρεσκείας μας.

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ ΥΛΙΚΩΝ TIMER ΣΥΝΤΑΓΩΝ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ