Υλικά

  • 700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο
  • 200 γρ. λουκάνικα χωριάτικα ψιλοκομμένα χωρίς το εξωτερικό περίβλημα
  • 150 γρ. Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο 
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο σε κύβους
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κύβους
  • 2 κλαδάκια σέλερι ψιλοκομμένα
  • 1-2 κουτ. σούπας σόγια σος
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι - πιπέρι

Για τον πουρέ:

  • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
  • 100 γρ. Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο 
  • 50 γρ. λιωμένο Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο 
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε τη συνταγή για την Πίτα του βοσκού ζεσταίνοντας το Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο και σοτάρουμε πολύ ελαφρά το σκόρδο, το κρεμμύδι, την πιπεριά, το καρότο και το σέλερι, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο λουκάνικο και τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  2. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι νερό, τη σόγια σος και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τον κιμά μέχρι να μαγειρευτεί. Προς το τέλος του μαγειρέματος ρίχνουμε τον μαϊντανό και το θυμάρι.
  3. Παράλληλα βράζουμε τις πατάτες και τις στραγγίζουμε. Τις πολτοποιούμε στον μύλο των λαχανικών και τις ανακατεύουμε με το Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο, το τριμμένο τυρί (κρατάμε λίγο για το τέλος), τους κρόκους των αυγών, το αλατοπίπερο και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.
  4. Στρώνουμε τον κιμά σε πυρίμαχο σκεύος και τον καλύπτουμε με τον πουρέ. Με ένα πιρούνι κάνουμε σχέδια στον πουρέ και τον πασπαλίζουμε με το τυρί που κρατήσαμε και το λιωμένο Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο.
  5. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να κάνει ο πουρές μια ωραία κρούστα.  




ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ ΥΛΙΚΩΝ TIMER ΣΥΝΤΑΓΩΝ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

-Μπορείτε να βάλετε τον πουρέ σε κορνέ και να τον τοποθετήσετε πάνω από τον κιμά σε ροζέτες.

-Για περισσότερη νοστιμιά μπορείτε να προσθέσετε στον κιμά κι άλλα λαχανικά όπως κολοκυθάκια, μελιτζάνες κ.ο.κ.

Σχετικές Συνταγές