Υλικά

Για 2 τσουρέκια

  • 1.100 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 80 γρ. μαγιά νωπή
  • 240 ml γάλα πλήρες, χλιαρό (30-35˚C)
  • 380 γρ. ζάχαρη
  • 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
  • 10 γρ. μαστίχα
  • 10 γρ. μαχλέπι
  • 4 αυγά μεγάλα
  • 240 γρ. Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο (λιωμένο χλιαρό) 
  • 1 κρόκος αυγού για το άλειμμα
  • 20 ml γάλα για το άλειμμα
  • Αμύγδαλο φιλέ για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε το προζύμι: σ' ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε 2 κουταλιές σούπας από τη ζάχαρη, 2 κουταλιές σούπας από το αλεύρι και 200 ml από το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε καλά με το χέρι, διαλύοντας τη μαγιά μέσα στο γάλα. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος, για 30 λεπτά περίπου. Το προζύμι θα πρέπει να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
     
  2. Σε ένα μικρό μπλέντερ ρίχνουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι και 2 κουταλιές σούπας από τη ζάχαρη και αλέθουμε καλά.
     
  3. Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιών και το κοσκινισμένο μαχλέπι με τη μαστίχα.
     
  4. Κάνουμε μια γούβα στη μέση και προσθέτουμε τα αυγά, το υπόλοιπο χλιαρό γάλα, το μισό Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο και το φουσκωμένο προζύμι.
     
  5. Δουλεύουμε το μίγμα με τον γάτζο σε χαμηλή ταχύτητα για 3-5 λεπτά.
     
  6. Καθώς δουλεύει το μίξερ ρίχνουμε σιγά-σιγά το υπόλοιπο Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο κι έπειτα ανεβάζουμε την ταχύτητα λίγο και δουλεύουμε για ακόμα 8 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να είναι λεία και ελαστική και να ξεκολλάει από τον κάδο.
  7. Λαδώνουμε μια λεκάνη και βάζουμε τη ζύμη μέσα. Καλύπτουμε με μεμβράνη πολύ καλά και αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 2-3 ώρες περίπου ή μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
     
  8. Βγάζουμε τη ζύμη και την ακουμπάμε σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας. Ζυμώνουμε με τα χέρια για περίπου 5 λεπτά.
     
  9. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα κομμάτια και έπειτα το καθένα από αυτά σε τρία κορδόνια.
     
  10. Στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο ταψιά. Ενώνουμε τα 3 κορδόνια στη μια τους άκρη και φτιάχνουμε μια πλεξούδα, όχι όμως πολύ σφιχτή, για να έχουν περιθώριο να φουσκώσουν. Διπλώνουμε τις άκρες της πλεξούδας προς τα μέσα. Τοποθετούμε την πλεξούδα στο ταψί και κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα τρία κορδόνια.
     
  11. Σκεπάζουμε τα ταψιά με τα ζυμάρια, με πετσέτες και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-1 ½ ώρα μέχρι να φουσκώσουν.
     
  12. Εντωμεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Αμέσως πριν βάλουμε τα τσουρέκια στο φούρνο,  αλείφουμε με το αυγό, που έχουμε χτυπήσει με λίγο γάλα, με ένα μαλακό πινέλο πολύ προσεκτικά, ώστε να μην ξεφουσκώσουν. Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε στον φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου.




ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ ΥΛΙΚΩΝ TIMER ΣΥΝΤΑΓΩΝ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Σχετικές Συνταγές