Υλικά

  • 1½ κιλό μελιτζάνες αργίτικες
  • 1½ κιλό κρεμμύδια ξερά
  • 1½ κιλό πομοντόρια ξεφλουδισμένα
  • 10 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 400 γρ. φέτα Ταϋγέτου ή ταλαγάνι Μεσσηνίας
  • 200 γρ. Flora Soft με βούτυρο
  • Λίγη ζάχαρη
  • ½ ματσάκι ψιλοκομμένο κόλιαντρο ή μαϊντανό φρέσκο
  • Αλάτι - πιπέρι 
  • Λίγο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα πομοντόρια, καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε ψιλές φέτες και καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο
  2. Τρίβουμε τη φέτα Ταϋγέτου ή το ταλαγάνι.
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τις φέτες των κρεμμυδιών και προσθέτουμε ½ ποτήρι καυτό νερό, τα σκεπάζουμε και τα σιγομαγειρεύουμε έως ότου μαλακώσουν και μαραθούν.
  4. Ψιλοκόβουμε τα ξεφλουδισμένα πομοντόρια σε μικρό καρεδάκι.
  5. Πλένουμε και χαράζουμε τις μελιτζάνες, τις τρυπάμε σε διάφορα σημεία με πιρούνι, τις βουτάμε σε μία λεκάνη με νερό, τον χυμό λεμονιού και το χονδρό αλάτι και τις αφήνουμε να βγει η πικράδα τους για 45 λεπτά.
  6. Στη συνέχεια βάζουμε τη μισή ποσότητα του Flora Soft με βούτυρο στις σχισμές που έχουμε κάνει στις μελιτζάνες, τις οποίες έχουμε προηγουμένως στραγγίξει σε σουρωτήρι και τις ψήνουμε για 10 λεπτά σε ταψί, τη μία δίπλα στην άλλη, σε δυνατό φούρνο στους 180-190°C.
  7. Παράλληλα φτιάχνουμε μία σύβραση σε ένα σκεύος ρίχνοντας μέσα την υπόλοιπη ποσότητα από το Flora Soft με βούτυρο, τα ψιλοκομμένα σκόρδα, το ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιαντρο και τα πομοντόρια και σιγομαγειρεύουμε ελαφρά.
  8. Βγάζουμε τις αργίτικες μελιτζάνες από το φούρνο, ανοίγουμε τις σχισμές τους και πατάμε με πιρούνι την ψίχα τους.
  9. Καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη.
  10. Γεμίζουμε με τη σύβραση μας.
  11. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη μας φέτα ή το ταλαγάνι και ψήνουμε το ιμάμ μπαϊλντί για 30-35 λεπτά μέχρι τα υγρά της σύβρασης να δέσουν.
ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ ΥΛΙΚΩΝ TIMER ΣΥΝΤΑΓΩΝ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

-Όταν κόβετε κρεμμύδια ή σκόρδα και μυρίζουν τα χέρια σας, τρίψτε τα με μια πρέζα ελληνικό καφέ ή με μια λεμονόκουπα. Οι ανεπιθύμητες μυρωδιές θα εξαφανιστούν!