Υλικά

  • 3 κιλά χοιρινό μπούτι ή σπάλα με το δέρμα του
  • 2 πορτοκάλια σε φέτες
  • 1 ξινόμηλο σε φέτες
  • 1 φλιτζ. νερό
  • 6-7 κουταλιές Flora Soft με βούτυρο λιωμένο

 

Για τη μαρινάδα

  • Xυμός 2 πορτοκαλιών
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μέλι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κρασί γλυκό σαμιώτικο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κρασί λευκό ξηρό
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille Dijon Οriginale (προαιρετικά)
  • 2 ξυλαράκια κανέλας
  • 10 γαρίφαλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • Λίγο φρέσκο δενδρολίβανο
  • Αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά το χοιρινό και το αλατοπιπερώνουμε. Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύοντας καλά τον χυμό πορτοκαλιού με το μέλι, τα κρασιά, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, τη μουστάρδα, το πιπέρι.
  2. Βάζουμε το χοιρινό στη μαρινάδα, το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες. Κατά διαστήματα το γυρίζουμε, ώστε να μαριναριστεί από όλες του τις πλευρές.
  3. Την επόμενη μέρα βγάζουμε το χοιρινό από το ψυγείο, το βάζουμε σε μεγάλο ταψί, το αλατίζουμε, χαράζουμε το δέρμα του σε ρόμβους, μπήγουμε τα γαρίφαλα σε διαφορετικά σημεία και το περιχύνουμε με τη μαρινάδα.
  4.  Προσθέτουμε λίγο νερό, σκεπάζουμε το κρέας με τις φέτες του πορτοκαλιού και του μήλου και τα περιχύνουμε με το λιωμένο Flora Soft με βούτυρο. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε 180ºC για περίπου 2½ με 3 ώρες. Κατά διαστήματα το γυρίζουμε και το περιβρέχουμε με το ζουμί του. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό.
  5. Προς το τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το χοιρινό να ροδίσει.
ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ ΥΛΙΚΩΝ TIMER ΣΥΝΤΑΓΩΝ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

-Για πιο έντονη γεύση μπορείτε να προσθέσετε στο φαγητό ξύσμα εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι).

-Μπορείτε να συνοδεύσετε το χοιρινό με πατατούλες, ψημένες με τη φλούδα τους και καρυκευμένες με χοντρό αλάτι, Flora Soft με βούτυρο, μουστάρδα και δεντρολίβανο.