Υλικά

Για τη μπεσαμέλ

  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 250 γρ. Flora Soft με βούτυρο
  • 2 κουτ. εσπρέσο μοσχοκάρυδο
  • 160 γρ. γραβιέρα Νάξου
  • 6 αυγά χτυπημένα
  • Αλάτι-πιπέρι

Για τη βάση του μουσακά

  • 5 πατάτες φρέσκιες κομμένες σε φαρδιές φέτες αλλά ψιλές σε πάχος
  • 5 κολοκύθια μεγάλα κομμένα σε φαρδιές φέτες αλλά ψιλά σε πάχος
  • 2-3 μελιτζάνες κομμένες σε φαρδιές φέτες αλλά ψιλές σε πάχος
  • 100 γρ. γραβιέρα Νάξου
  • 1 λίτρο ηλιέλαιο για το σοτάρισμά
  • 2-3 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 50 γρ. Flora Soft με βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
  • Λίγη ζάχαρη

Για τον κιμά

  • 500 γρ. κιμάς χοιρινός
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 3 κουτ. σούπας Pummaro πελτέ τομάτας
  • 3 κουτ. σούπας Flora Soft με βούτυρο
  • 1 Knorr "Σπιτικός" Ζωμός βοδινού
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 ξύλο κανέλλας
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό
  • Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Ο αγαπημένος σας μουσακάς σε μία απολαυστική συνταγή!

Για τον κιμά

  1. Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και τα σιγοβράζουμε για 20 λεπτά έως ότου ο κιμάς γίνει τρυφερός και τραβήξει τα υγρά του

Για τη βάση του μουσακά

  1. Τηγανίζουμε τα λαχανικά στη φριτέζα μας, τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι και στη συνέχεια σε απορροφητικό χαρτί

Για τη μπεσαμέλ

  1. Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε το Flora Soft με βούτυρο και το θερμαίνουμε καλά σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει.
  2. Ψήνουμε το αλεύρι μέσα στο σκεύος με το Flora Soft με βούτυρο μέχρι να ξανθύνει.
  3. Προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά και ανακατεύουμε με το σύρμα τα υλικά έως ότου δέσει η μπεσαμέλ μας.
  4. Τραβάμε το σκεύος από την εστία μας, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και συμπληρώνουμε με τα χτυπημένα αυγά και τα μπαχαρικά μας καθώς και με την τριμμένη γραβιέρα.
  5. Ανακατεύουμε καλά την μπεσαμέλ και πάλι και την αφήνουμε στην άκρη για λίγο.

Για το στήσιμο του μουσακά

  1. Αλείφουμε το ταψί μας με Flora Soft με βούτυρο και το πουδράρουμε με τη φρυγανιά.
  2. Στη συνέχεια, δημιουργούμε την πρώτη στρώση από τις πατάτες, τις οποίες πουδράρουμε κατόπιν με λίγη τριμμένη γραβιέρα.
  3. Στο μισό ταψί βάζουμε πάνω από τις πατάτες τις μελιτζάνες με λίγη ζάχαρη πάνω τους και στην άλλη μισή πλευρά τα κολοκύθια.
  4. Πουδράρουμε όλη την επιφάνεια των λαχανικών με τριμμένο τυρί.
  5. Απλώνουμε τον μαγειρεμένο κιμά πάνω από τα λαχανικά ομοιόμορφα.
  6. Στη συνέχεια στρώνουμε την μπεσαμέλ μας σε όλη την επιφάνεια του κιμά.
  7. Πουδράρουμε με λίγη τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 30-35 λεπτά έως ότου πάρει χρώμα και σφίξει η μπεσαμέλ.
ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ ΥΛΙΚΩΝ TIMER ΣΥΝΤΑΓΩΝ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Βρέξτε τα χέρια σας με κρύο νερό πριν το ζύμωμα του κιμά. Με αυτόν τον τρόπο δε θα δυσκολευτείτε καθόλου και ο κιμάς θα γλιστρά στα δάχτυλά σας.