Υλικά

  • 1 γαλοπούλα μέτρια (2 κιλά περίπου)
  • 1 κρεμμύδι ξερό (χοντροκομμένο)
  • 1 πράσο (χοντροκομμένο)
  • 1 καρότο  (χοντροκομμένο)
  • 2 κλαδάκια σέλινο (χοντροκομμένα)
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 5 κόκκους γαρίφαλα
  • Φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
  • 300 γρ. Flora Soft με βούτυρο
  • 100 γρ. κουκουνάρια
  • Χυμός 1 πορτοκαλιού
  • 1 ποτήρι κονιάκ
  • 2 ποτήρια μαυροδάφνη
  • 50 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 6 δαμάσκηνα κομμένα σε καρεδάκια
  • 1 κουτ. γλυκού πολτό τομάτας
  • 200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
  • 1 κιλό κάστανα καθαρισμένα

Εκτέλεση

Βγάζουμε τα συκωτάκια της γαλοπούλας, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε καρεδάκια. Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τη γαλοπούλα. Εάν έχει πούπουλα, την καψαλίζουμε πρώτα και στη συνέχεια την πλένουμε καλά.

Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε νερό, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, το σέλινο, δάφνη, το ξύλο κανέλας, τα γαρίφαλα, τη φλούδα του πορτοκαλιού, λίγο αλάτι, και βράζουμε για 10 λεπτά.

Στη συνέχεια, βάζουμε στην κατσαρόλα τη γαλοπούλα και τη βράζουμε για μία ώρα.

Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση, σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε κατσαρόλα με το μισό Flora Soft με βούτυρο, μαζί με τα κουκουνάρια. Ρίχνουμε τα συκωτάκια, τον κιμά, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το πολτό τομάτας, το ρύζι και σβήνουμε με το μισό κονιάκ και ένα ποτήρι μαυροδάφνη. Ρίχνουμε ένα ποτήρι ζωμό, από τη γαλοπούλα που βράσαμε και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά

Το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα και γαρίφαλο, τις σταφίδες, τα κομμένα δαμάσκηνα, και κομμένα τα μισά κάστανα.

Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με όση γέμιση χωράει στην κοιλιά της, τη ράβουμε και την τοποθετούμε σε ανάλογο σκεύος.

Στην υπόλοιπη γέμιση που μας έμεινε, προσθέτουμε ζωμό, τα ολόκληρα κάστανα, ανακατεύουμε και την ψήνουμε σκεπασμένη στο φούρνο.

Αλείφουμε τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο Flora Soft με βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και την ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C για 2½ ώρες περίπου.

Όταν αρχίσει να ροδίζει, τη σβήνουμε με το υπόλοιπο κονιάκ, τη μαυροδάφνη και το χυμό πορτοκαλιού, προσθέτουμε ζωμό από τη γαλοπούλα που βράσαμε, τη σκεπάζουμε και ανα διαστήματα τη περιβρέχουμε με το ζωμό που έχει στο ταψί.

Όταν είναι έτοιμη τη βγάζουμε από το ταψί και περνάμε από σουρωτήρι τη σάλτσα της. Αφαιρούμε το λίπος και την κρατάμε ζέστη. Σερβίρουμε τη γαλοπούλα με την υπόλοιπη γέμιση σε πιατέλα.

 

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ ΥΛΙΚΩΝ TIMER ΣΥΝΤΑΓΩΝ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Εάν θέλουμε, για πιο γιορτινή εμφάνιση, προσθέτουμε στη γέμιση μερικούς σπόρους ροδιού και ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σχοινόπρασο.