Υλικά

Για τη μαρινάδα

  • 4 μπριζόλες λαιμού από αγριογούρουνο 300 γρ. η καθεμία (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κανονικές χοιρινές μπριζόλες) 
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 2 κλαδάκια φρέσκο δενδρολίβανο
  • Κόκκινο κρασί 500 ml 
  • Ξύσμα από δυο λεμόνια
  • Φρέσκος χυμός από 2 λεμόνια
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3-4 σπόροι μπαχάρι
  • 3-4 σπόροι πιπέρι μαύρο

Για το κουσκουσέ

  • 500 γρ. κουσκουσέ ζυμαρικό έτοιμο βρασμένο
  • 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 1 μέτριο κολοκύθι σε μέτρια κυβάκια
  • 2 μανιτάρια μικρά κομμένα σε φέτες
  • 2 κουτ. σούπας Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • Λίγα φυλλαράκια δενδρολίβανο
  • Αλάτι-πιπέρι

Για το μαγείρεμα για τις μπριζόλες αγριογούρουνου

  • 2 Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Μπουκέτο Μυρωδικών
  • 1 καρότο χονδροκομμένο
  • 1 πράσο χονδροκομμένο
  • 1 κρεμμύδι χονδροκομμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι χονδροκομμένο
  • 4-6 τοματίνια τσέρι
  • 2 κουτ. σούπας Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 2 μερίδες σάλτσα για ψητό Knorr Σπιτικός

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τις μπριζόλες σε ένα μπολ και τις μαρινάρουμε με το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού, κόκκους από πιπέρι και μπαχάρι, μερικά φυλλαράκια από δενδρολίβανο και το κρασί, για 8 ώρες. 
  2. Όταν έχουν μαριναριστεί οι μπριζόλες, σε ένα σκεύος βράζουμε το κουσκουσέ και, όταν βράσει, το στραγγίζουμε καλά και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη μέσα στο ίδιο σκεύος.
  3. Σε ένα καυτό τηγάνι ρίχνουμε το Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο, καρυκεύουμε και αλευρώνουμε μία-μία τις μπριζόλες και τις σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν και να αποκτήσουν κρούστα. Στη συνέχεια, όταν είναι έτοιμες και από τις δυο πλευρές, τις βάζουμε μέσα στη γάστρα, κρατώντας τη μαρινάδα γιατί θα τη χρειαστούμε για τη σάλτσα αργότερα.
  4. Κόβουμε  αναλόγως όλα τα λαχανικά για τις μπριζόλες και, στο ίδιο τηγάνι, σοτάρουμε τα κομμένα λαχανικά. Τα καρυκεύουμε με λίγο πιπέρι και αλάτι και  προσθέτουμε επιπλέον Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο για να γυαλίσουν και να γίνουν πιο γευστικά. Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά τα ρίχνουμε και αυτά στη γάστρα.
  5. Σε ένα μπολ ρίχνουμε μισό λίτρο καυτό νερό μαζί με δύο Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Μπουκέτο Μυρωδικών, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και ρίχνουμε τον αρωματικό ζωμό μέσα στη γάστρα μας. Συμπληρώνουμε με τη μαρινάδα που κρατήσαμε και ανακινούμε τη γάστρα για να απλωθεί παντού ο αρωματικός ζωμός. Καρυκεύουμε ξανά με λίγο πιπέρι και αλάτι και κατόπιν απλώνουμε πάνω από κάθε μπριζόλα λίγο Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο για να κάνουν κρούστα κατά το ψήσιμο.
  6. Προσθέτουμε τα άκοπα τοματίνια για να μαγειρευτούν μέσα στη γάστρα και να βγάλουν όλες τις γεύσεις τους. Βάζουμε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για περίπου 60 λεπτά.
  7. Στο ίδιο τηγάνι που σοτάραμε τις μπριζόλες και τα λαχανικά ρίχνουμε λίγο Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο και σοτάρουμε στη συνέχεια τα λαχανικά για το κουσκουσέ, τα  οποία καρυκεύουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι. Όταν τα λαχανικά σοταριστούν, τα ρίχνουμε στο έτοιμο κουσκουσέ και τα ανακατεύουμε ελαφρά, καρυκεύουμε με λίγο πιπέρι και αλάτι και τα αφήνουμε στην άκρη για λίγο, σε ζεστό μέρος.
  8. Όταν οι μπριζόλες είναι έτοιμες βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο και την τοποθετούμε σε ανοιχτή εστία σε χαμηλή θερμοκρασία. Κατόπιν παίρνουμε λίγο ζουμάκι από τη γάστρα και το ρίχνουμε στο κουσκουσέ για να αποκτήσουν γεύση τα λαχανικά και το ζυμαρικό.
  9. Φτιάχνουμε τη σάλτσα παίρνοντας αρκετό ζουμάκι μέσα από τη γάστρα το οποίο σουρώνουμε, ενώ ό,τι λαχανικά περισσέψουν τα ξαναρίχνουμε πάλι μέσα στη γάστρα.
  10. Προσθέτουμε έναν σπιτικό ζωμό σάλτσα για ψητό Knorr στο σκεύος με το σουρωμένο ζουμί, το βάζουμε στην εστία μας σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε για να διαλυθεί, μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Για περισσότερη γεύση ρίχνουμε λίγο από το Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο μέσα στη σάλτσα και ανακατεύουμε σιγά-σιγά.

 

 

Video Συνταγής

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ ΥΛΙΚΩΝ TIMER ΣΥΝΤΑΓΩΝ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ